Na druhej strane nie som zástanca momentálne módnej vlny, ktorá viní lepok za všetko zlo tohto sveta. Pohánkové muffiny sa u nás pečú skôr len na spestrenie jedálnička. Nehľadajte v tom nič viac. Tento recept mám odskúšaný s celozrnnou ražnou aj celozrnnou pšeničnou múkou a výsledok je výborný. Dokonca lepší ako s pohánkovou múkou ;o). Je len na vás akú múku si vyberiete. A ešte jeden praktický tip. Vzhľadom k tomu, že v recepte sa nepoužíva žiadny tuk, tak upečené cesto sa bude určite lepiť na košíčky. To bola asi jediná chyba, ktorá ma trochu hnevala. Preto som si skúsila vyrobiť vlastné košíčky z papiera na pečenie podľa tohto návodu. Fungovalo to výborne, môžem len odporučiť.
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
1 čajová lyžička mletej škorice
¼ čajovej lyžičky soli
4 vajíčka
1 roztlačený banán
½ šálky medu
1 sladké jablko
½ šálky nasekaných vlašských orechov
Naplňte košíčky. Pečieme do zlatista cca 30 minút. Nezabudnite vyskúšať špajdlou či sú už upečené. Necháme vychladnúť.
Jedna poznámka na záver. Určite tieto muffiny patria k zdravému pečivu. Ale!!! Nenechajte sa oklamať surovinymi aj keď sú bez cukru, kalorické sú stále dosť. Pretože med je síce zdravý, ale rovnako kalorický ako cukor.
Suroviny
½ šálky pohánkovej múky2 čajové lyžičky prášku do pečiva
1 čajová lyžička mletej škorice
¼ čajovej lyžičky soli
4 vajíčka
1 roztlačený banán
½ šálky medu
1 sladké jablko
½ šálky nasekaných vlašských orechov
Postup:
Vyhrejte rúru na 180 °C. V miske zmiešajte suché suroviny. V druhej miske zmiešajte rozšľahané vajíčka, popučený banán a med. Zmiešajte mokré prísady so suchými. Potom zamiešajte pokrájané jablko a orechy.Naplňte košíčky. Pečieme do zlatista cca 30 minút. Nezabudnite vyskúšať špajdlou či sú už upečené. Necháme vychladnúť.
0 komentárov