,

Banánovo-jablkové muffiny s pohánkovou múkou

12:22

Občas domov donesiem pre moju kuchyňu nejakú "exotickú surovinu". S ktorou si potom neviem veľmi rady :o). Takto som dopadla aj s pohánkovou múkou zbadala som ju v supermarkete a hovorím si: "To vyzerá zaujímavo musím ju vyskúšať." Doma som potom nevedela čo s ňou. Pár krát som ju použila na zahustenie polievky a to bolo všetko. Mala som ju už tak dlho, že hrozilo, že sa mi do nej nasťahujú mole a ja ju budem musieť vyhodiť. Až som natrafila na tento fajn recept v ktorom sa používa pohánková múka. Nemala som nejaké veľké očakávania na bezlepkové muffiny z pohánkovej múky. No recept som aj napriek tomu vyskúšala a milo ma prekvapil.



Na druhej strane nie som zástanca momentálne módnej vlny, ktorá viní lepok za všetko zlo tohto sveta. Pohánkové muffiny sa u nás pečú skôr len na spestrenie jedálnička. Nehľadajte v tom nič viac. Tento recept mám odskúšaný s celozrnnou ražnou aj celozrnnou pšeničnou múkou a výsledok je výborný. Dokonca lepší ako s pohánkovou múkou ;o). Je len na vás akú múku si vyberiete. A ešte jeden praktický tip. Vzhľadom k tomu, že v recepte sa nepoužíva žiadny tuk, tak upečené cesto sa bude určite lepiť na košíčky. To bola asi jediná chyba, ktorá ma trochu hnevala. Preto som si skúsila vyrobiť vlastné košíčky z papiera na pečenie podľa tohto návodu. Fungovalo to výborne, môžem len odporučiť.



Suroviny

½ šálky pohánkovej múky
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
1 čajová lyžička mletej škorice
¼ čajovej lyžičky soli
4 vajíčka
1 roztlačený banán
½ šálky medu
1 sladké jablko
½ šálky nasekaných vlašských orechov

Postup:

Vyhrejte rúru na 180 °C. V miske zmiešajte suché suroviny. V druhej miske zmiešajte rozšľahané vajíčka, popučený banán a med. Zmiešajte mokré prísady so suchými. Potom zamiešajte pokrájané jablko a orechy.

Naplňte košíčky. Pečieme do zlatista cca 30 minút. Nezabudnite vyskúšať špajdlou či sú už upečené. Necháme vychladnúť.



Jedna poznámka na záver. Určite tieto muffiny patria k zdravému pečivu. Ale!!! Nenechajte sa oklamať surovinymi aj keď sú bez cukru, kalorické sú stále dosť. Pretože med je síce zdravý, ale rovnako kalorický ako cukor.


You Might Also Like

0 komentárov

About me

bla bla bla